Valentine's Day ( 14 februarie ) Vs Dragobete ( 24 Februarie )
home - club 13
softwares info
Woman Arena - pagina dedicata sexului frumos
Web Master - CLUB 13 . RO | optimizare site-uri | parteneriate | SEO | totul despre html | hosting | php si multe altele  
Contactati-ne !  Club 13 . RO
Star X - CLUB 13 . RO Bancuri - CLUB 13 . RO | Haz pe net | Bula | Alinuta | Bancuri despre Moldoveni , Olteni etc...
Dj`s - CLUB 13 . RO | Muzica house la ea acasa ! | clubbing | house | minimal | trance | electro | tehno - totul despre dj : News · Biografie · Discografie VIP - CLUB 13 . RO | VIP Life Style,Barfe,Noutati din Lumea Vedetelor
Games Online - CLUB 13 . RO | Joaca-te pe net
Forum - CLUB 13 . RO
Religii - CLUB 13 . RO material referitor la principalele culte religioase cunoscute : Taoismul ; Confucianismul ; Buddhismul ; Brahmanismul ; Hinduismul (Neobrahmanismul) ; Islamul ; Iudaismul (Mozaicismul) ; Crestinismul.Traditii, Credinte , Obiceiuri - CLUB 13 . RO
Movie - CLUB 13 . RO - descrieri filme ; titrari Referate - CLUB 13 . RO - referate online pentru gimnaziu, liceu, facultate, Lucrari de diploma | Lucrari de licenta
IceShock Burn - CLUB 13 . RO Trupa din Romania de muzica house
Links - CLUB 13 . RO -> PARTENERII NOSTRI
www.club13.ro
Medicina - CLUB 13 . RO | Ghid de medicina si sanatate - boli si afectiuni, articole medicale, stiri medicale, Tratamente si terapii naturiste, Retete naturale, referat, sanatoase pentru tratarea difertelor boli in mod natural. Referate si proiecte medicina.
Retete Culinare - CLUB 13 . RO
More - CLUB 13 . RO | Divertisment | News and more
Foto Funny - CLUB 13 . RO | Fotografii comice | Poze Hazlii
Horoscop - CLUB 13 . RO , Horoscopul anului | Horoscop | Astrologie | Horoscopul zilei | Daily Horoscopes | Zodiac | Bioritm | Bioritmuri | Horoscop chinezesc || Magia |
Tv Online - CLUB 13 . RO | TV Online Free watch On internet , streaming tv , streaming video , streaming , internet broadcast , internet broadcasting,televisie network , broadband streams , broadband video
       
       
 
Un Valentine`s Day Fericit !!!  

Dragobetele, Valentine's Day, Ziua Indragostitilor, Legenda Sfântului Valentin, Ziua îndragostitilor in Lume, Iubire

Urari de La Multi Ani | Sms-uri de dragoste, Statusuri, Mesaje | Declaratii de dragoste | Statusuri

Dragobetele

Sarbatoarea de Dragobete este considerata echivalentul românesc al sarbatorii Valentine's Day, sau ziua Sfântului Valentin despre care vom discuta mai jos de ce acest sfant este folosit pentru marketing. Stim ca 24 februarie însemna pentru omul arhaic începutul primaverii, ziua când natura se trezeste, si stim ca aceasta sarbatoare ne este lasata mostenire de catre daci. Sarbatoare care riscă să se piardă cu totul. Da, este adevărat că ea nu a cucerit niciodată oraşele, dar până acum câteva decenii dădea viaţă satelor cu toată bogăţia ei de obiceiuri şi de semnificaţii.

Sărbătoarea tradiţională de Dragobete riscă să se piardă cu totul. Este adevărat că ea nu a cucerit niciodată oraşele, dar până acum câteva decenii dădea viaţă satelor cu toată bogăţia ei de obiceiuri şi de semnificaţii.

Dragobete, Vrăjitorul Iubirii la români, este patronul dragostei şi al bunei dispoziţii. Legenda povesteşte despre Dragobete ca fiind un personaj mitologic, preluat de la vechii daci, similar lui Eros, al vechilor greci, şi lui Cupidon, al românilor.

Dragobetele la începutul fiecărei primăveri, oficia nunta tuturor vietatilor, tradiţie care în timp s-a extins, cu această ocazie ajungându-se să se spună că Dragobetele se făcea responsabil şi de iubirile oamenilor din anul ce urma. În ziua de Dragobete, satele româneşti răsunau de veselia tinerilor şi de zicala : "Dragobetele sărută fetele."

 

În calendarul popular românesc această zi apare ca o sărbătoare a iubirii. Dragobetele era închipuit ca un flăcău voinic, puternic, frumos şi tare iubitor, putând fi întâlnit prin păduri. După o credinţă răspândită în special în vestul Munteniei şi în Oltenia, Dragobetele este un duh al pădurii care, la început de primăvară, într-o anume zi, ia chip de flăcău neasemuit de frumos şi hălăduieşte prin codri pentru a pedepsi fetele şi femeile ce-i profanează ziua. De Dragobete muncile grele erau interzise, fiind permise doar cele uşoare, dar multe fete încălcau regula şi fugeu apoi în pădure tocmai pentru că îşi doreau să fie pedepsite de Dragobete, fiind nevoite să se lase iubite de el.

Sfantul Valentin - Sfantul sarbatorit oficial doar de ortodocsi

Valentine`s Day, pe 14 februarie ii pune pe crestinii ortodocsi romani in fata unui dublu paradox.
Am sa va explic si de ce :

In primul rand Calendarul Romano-Catolic nu-l mai pomenesc in aceasta zi pe Sfantul Valentin, acesta fiind scos din calendar in 1969 din cauza ambiguitatii datelor referitoare atat la persoana sa, cat si la faptele care au condus la consacrarea lui ca sfant. In prezent, la 14 februarie, catolicii ii amintesc pe Sfintii Chiril si Metodie.


In al doilea rand in Calendarul Ortodox Sfantul Ierarh Mucenic Valentin este praznuit pe 30 iulie, nicidecum 14 februarie ! Ba mai mult de atat, multi preoti nu sunt deacord cu sarbatoritul unei zile de dragoste deoarece noi ar trebui sa iubim in fiecare zi si sa aratam asta .... nu numai intr-o zi anume !

Deci, nu gresim atunci cand spunem ca Valentine’s Day, cu tot "marketing-ul" aferent, este in Romania - si nu numai - o "sarbatoare" fara sarbatorit.

Si totusi ce stim despre Sfantul Valentin din punctul de vedere al religiei?

Sfantul Valentin s-a nascut in anul 175, la Interamna (Terni de astazi, in regiunea Umbria din Italia). A fost hirotonit preot de catre Sfantul Felician de Foligno, iar Episcop de Interamna de catre Papa Victor I, in anul 197. Remarcabil propovaduitor al Evangheliei, facator de minuni si vindecator, a fost foarte iubit de catre credinciosii sai. El l-a vindecat pe fratele tribunului roman, Frontanus, de o boala foarte grea. Cand s-a imbolnavit Cherimon, fiul vestitului filosof Craton, acesta, urmand sfatului lui Frontanus, l-a chemat pe Episcopul Valentin la Roma. Cherimon suferea de o boala care ii schimonosea si ii contorsiona cumplit trupul. Dupa ce Sfantul Valentin a petrecut o noapte in rugaciune, Cherimon, complet sanatos, s-a aratat inaintea filosofului Craton, tatal sau. Atunci s-au botezat Craton si toata casa acestuia, impreuna si cu trei discipoli ai lui.

Sfantul Valentin a fost arestat, torturat si decapitat la Roma, la varsta de aproape o suta de ani, din ordinul prefectului Placid Furius, in timpul persecutiilor imparatului Marc Aureliu. Sfantul Valentin a fost ucis in secret, in timpul noptii, pentru a se evita rascoala populatiei din Terni. Trei dintre discipolii lui Craton, Procul, Efiv si Apolonie, au fost si ei ucisi impreuna cu Sfantul Valentin, in anul 273.

Ce spune Legenda Sfantului Valentin

Odata era un împarat roman al carui nume era Claudiu al II-lea. El era un luptator îndârjit si a avut multe razboaie.
El a vrut o armata puternica dar majoritatea barbatilor lui nu au vrut sa mearga în lupta. Împaratul s-a gândit ca barbati voiau sa stea acasa cu sotiile si copiii lor în loc sa se lupte pentru el.Claudiu a gasit o solutie pentru aceasta problema. A decis ca niciunul dintre soldatii din Roma sa nu se mai poata casatori.
Împaratul s-a gândit ca aceasta lege îi va face pe barbati sa mearga la razboi si sa lupte ca niste adevarati soldati.
Valentin, care era un preot, credea ca oamenii trebuiau sa se casatoreasca. Astfel el a casatorit în secret cupluri.
El facea cununiile în locuri secrete, deci împaratul nu-l putea gasi.
Dar el l-a gasit. Valentin a fost arestat si adus în fata împaratului. Lui Claudiu i-a placut de Valentin si a crezut ca este
un om tânar si întelept. L-a încurajat sa renunte la crestinism si sa devina un soldat roman. Valentin a refuzat. El a fost
întemnitat si condamnat la moarte. Pâna în ziua executiei, el a trimis scrisori de adio catre prietenii sai si le-a semnat
scriind "Adu-ti aminte de Valentin al tau."
Valentin a fost probabil ucis pe 14 februarie în anul 269 sau 270. Totusi este necunoscuta data datorita faptului ca nu se stie daca legenda este adevarata dar este oricum o poveste frumoasa. Nu exista dovezi pentru a arata daca aceasta poveste este adevarata sau nu dar oricum ziua de Sfântul Valentin este celebrata în onoarea sa.

 

Ziua îndragostitilor in Lume

În Tara Galilor multi oameni sarbatoresc pe 25 ianuarie în loc de 14 februarie. Ziua comemoreaza pe Sf. Dwynwen, sfântul patron al îndragostitilor galezi.
În Franta o tara traditional catolica, Valentine's Day este cunoscut simplu drept Sfantul Valentin si este sarbatorita ca în restul tarilor occidentale.
În Turcia, Valentine's day este numai Sfantul Gregor care se traduce în Ziua Inimilor Dragi/Dulci
În Danemarca si Norvegia 14 februarie este cunoscut ca Valentinsdag. Nu este sarbatorita pe o scara larga, dar multi oameni îsi fac timp pentru a îl petrece într-un mod romantic cu partenerul de viata sau trimit o felicitare unei iubiri secrete.
În Suedia este numita ziua tuturor inimilor . Nu este o sarbatoare oficiala.
În Brazilia, ziua înamoratilor sau ziua iubitului/iubitei este sarbatorita pe 12 iunie, când cuplurile îsi dau cadouri cum ar fi: ciocolata, felicitari si de obicei un buchet de flori.
Aceasta a fost aleasa ca ziua înainte de Sfântul Anton, cunoscut aici ca sfântul casatoriei, când multe femei singure realizeaza ritualuri populare pentru a gasi un sot bun sau iubit.
În Columbia, Ziua iubirii si a prieteniei este sarbatorita în a treia vinere si sâmbata din septembrie, datorita scopurilor comerciale. În aceasta tara, prietenul secret este o traditie foarte populara, care presupune desemnarea fiecarui participant un destinatar a unui cadou secret
În Slovenia un proverb spune ca Sfântul Valentin aduce cheile radacinilor, asa ca pe 14 februarie plantele si florile încep sa creasca. Ziua îndragostitilor a fost sarbatorita ca ziua în care încep lucrarile în vii si pe câmpuri. Este de asemenea spus ca pasarile se casatoresc în aceasta zi. Cu siguranta, numai de curând este sarbatorita ca Ziua iubirii. Ziua iubirii este traditional 12 martie, ziua Sf Gregor.

 


 
   
 

Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea folosiri acestui site, ești de acord cu utilizarea de către noi a cookie-urilor. Mai mult.